Родители не желаят децата им да се тестват за коронавируса

Притеснявали се за начина, по който ще бъдат правени тестовете
9 фев 2021 17:00, Петя Славова
97
Родители не желаят децата им да се тестват за коронавируса
Снимка: БГНЕС

Проучването на нагласите на родителите дали желаят децата им да бъдат тествани за COVID-19 протече в рамките на 2-3 дни. Малко над 50% от родителите се включиха. Голяма част то тях въобще не проявиха желание. От тези 50% само 5% са съгласни с това да бъдат правени антигенни тестове. Останалите са против.Това каза за БГНЕС директорът на 172-ра ДГ "София" Иванка Иванова.

"Има голям процент от родителите, които се притесняват за начина, по който ще бъдат правени тези тестове, от кого ще бъдат правени. Притеснява ги това, че все пак децата ще бъдат подложени на някакъв стрес, защото това е физическа интервенция, от която те ще се притесняват когато им се прави. Родителите са притеснени повече за това, че нямат информация и принципно не желаят да се прави нещо с децата в тяхно отсъствие", коментира Иванова част от причините родителите да са против тестването на малчуганите.

Още по темата

Директорът посочи, че изненадващо интересът, проявен към тестването е от страна на родители с малки деца за разлика от тези в големите групи.

Иванова е категорична, че тестването не трябва да става задължително, въпреки сегашният отказ на родителите, а те да бъдат убеждавани в ползите.

В столичната 99-та детска градина "Брезичка" пък 95% от родителите са взели участие в допитването, като 30% от тях са заявили, че са съгласни децата им да бъдат тествани.

"По-голямо е желанието за участие в тестовете от по-големите групи – 3 и 4-та група. В четвъртите групи имаме около 70% нагласи да се осъществят тези тестове", посочи директорът Иванка Харбалиева.

Според нея този процент на желаещи да бъдат тествани децата се дължи на високото доверие, което родителите имат към екипа на градината. Харбалиева коментира, че не разполага с повече информация от тази, която е оповестена в публичното пространство.

"Скрининг тестове, изследване на децата, толкова. Нямаме други по-задълбочени информации – как ще се осъществят, на какъв етап, в каква последователност. Имаме въпроси от родителите – на колко време ще се правят, дали е вярно, че ще се правят на всеки две седмици", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото е безсмислен ще покаже картинката за 3 дена а после. Кой гарантира че след 3 дена не сси се зарази. Това има смисъл ако се прави на всеки 14 дена. Иначе е губене на пари
84
4
 
2
 
! Отговори
Генерал Маскаджийски преди 3 години
Стига сте ревали! Този тест няма да е като ПСР, да бъркат до мозъка на децата. Осигурили сме от новите китайски тестове за Ковид, които са анални и дават най-верни резултати за наличие на коварната инфекция. Тампонът се вкарва на 3-5 сантиметра в аналното отверстие на детето, след което нежно и внимателно се завърта. Ето едно филмче да се ограмотите-https://youtube/watch?v=HhDpR7h6yiU Както виждате, няма нищо страшно! Даже и родителите може да се тестват, ако изявят желание!
83
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ми е кипнало, само чакам някой да посегне на детето ми.
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По рано, преди години, тези с "асимптомното боледуване" май им казваха "здрави"... Но това беше години пр.н.е., тоест "преди новата епидемия". Хайде, със здраве на всички!
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като им видиш "организацията" по събирането на родителските съгласия, ти става ясно за каква далавера и гадост става дума. Родителите имаха само 24 часа !!, за да отговорят. Трябваше да дадат отговор, без да са наясно с нищо - с какъв вид тест, колко пъти, при какви условия ще се тестват децата. Нямаха право да задават въпроси. И всичко - забулено в пълна мъгла, при извънредна спешност и, от кумова срама, "опаковано" с мантрата за грандиозната Им загриженост за учениците.
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма част от родителите, които са отговорили с "да", не са наясно, че става дума за многократно правене на тестове, и те са от вида, при който се бърка с дълга клечка през ноздрите на детето. Какво става, когато им се изЯсни ситуацията и решат, че искат да оттеглят съгласието си, а вече са го дали писменно? Дори училищните директори, които бяха въвлечени в поредната ковид простотия, са потресени от това безобразие с децата.
79
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остави какво мажат по медиите, имам близък директор на училище - едва около 10-15 % от родителите са дали съгласие за правене на тестове на децата им. И слава Богу, че процентът е толкова малък. Щеше да бъде много тъжно, ако родителите са дотам ковид-психясали, че да са съгласни да се гаврят със собствените им деца. Затова и ботоксовият министър днес хвърляше къчове от безсилие. Макар че, малко му трябва да се напъне, и ще роди поредната ковид-идиотия.
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що така?! Някой е внесъл милион-два теста и - като няма търсене - трябва да се пласират? И кой, кой - децата, че най-бързо и лесно. Безплатно (всъщност, платено от бюджета, т.е. от нас) и с трогателна загриженост за децата (всъщност, безсмислено и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНО за здравето им). Абе, важното е далаверата да върви...
77
1
 
25
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Днес питат за тестове , утре ще е за ваксина планът им върви с пълна сила. Едни пари трябва да се усвоят , пука им на тях за здравето на хората.
76
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да посмее някой да пипне детето ми!... Тестове ще правят... С каква цел? Днес може тестът да е отрицателен, а след 2, 5, 10 дни??? До кога ще ги тестват? Гадните мутри... Децата трябва да бъдат оставени намира. И е крайно време българските родители да се събудят.
75
4
 
17
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Анонимен"Значи ке.лешите не може да ги тестват и да сеят наляво и надясно. И учителите ви виновни, че не ви ги искат в стаята да сеят зарази. Като не щете тестове и ваксини, дръжте си кре.тените вкъщи и си ги учете сами."------------------------------------------------------------------------------------------------------------Образованието е задължително - тестовете не!
74
3
 
19
 
! Отговори
Док преди 3 години
Не съм наясно как се прави тоя тест, но ако е като PCR теста с бъркане през носа с една дълга клечка чак до мозъка(веднъж ми правиха PCR), ЗА НИЩО НА СВЕТА НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ ДА ПРАВЯТ ТАКЪВ ТЕСТ НА ДЕТЕТО МИ!!!!! Ще покажа на всички по веригата от трите пръста най-дългия, но не давам, категоричен съм!!! Правили са ли две операции за кисти, в болница съм лежал, ама такава гадост като тоя тест не бях преживявал!
73
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо трябва да се ваксинират доброволно, под строй, всички ушеви и де що има кияк на държавна хранилка, от киселяците по фронтофиси, до хилядите, знайни и незнайни люде, навряни по одаи и катакомби. А ако някой си позволи да ми тества детето, въпреки отказа ми, ще му взема ***-гърлен секрет с тръбата на знака внимание деца пред училището, все пак здравето преди всичко.
72
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ке.лешите не може да ги тестват и да сеят наляво и надясно. И учителите ви виновни, че не ви ги искат в стаята да сеят зарази. Като не щете тестове и ваксини, дръжте си кре.тените вкъщи и си ги учете сами.
71
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе разбрахме че не искате да ви тестват децата, стига ревахте. Не искате и толкова, на никой не му дреме. За какво е цялото реване? Ако това ако онова, ако някой... Форумни революционери.
70
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Иванова е категорична, че тестването не трябва да става задължително, въпреки сегашният отказ на родителите, а те да бъдат убеждавани в ползите."Жено, когато ти се каже "не", това значи не! Кое не ти е ясно? За какво убеждаване говориш след като вече ти е даден отговор? Ще им досаждате с тьпотиите си докато се съгласят?
69
7
 
22
 
! Отговори
Родители преди 3 години
Никога няма да дам детето ми да бъде ваксинирано,нито аз и съпругата ми.ела ми в дома пък ще видим какво ще се случи.
68
0
 
19
 
! Отговори
Липса на информация преди 3 години
Проблемът е, че се искаше спешен отговор от родителите с "да" или "не" без да е разяснено къде, кога и колко пъти ще бъде правен въпросния тест - дали еднократно, или всяка седмица, какви ще са последиците от резултатите за завръщане в училище или продължаване на дистанционното обучение. Затова отговорих с НЕ.
67
9
 
22
 
! Отговори
Бацил преди 3 години
И като изкарат теста положителен, затварят цялото семейство за 2 седмици. Ей, така за нищо,а не мерси!
66
5
 
9
 
! Отговори
Моето преди 3 години
Отроче вече е пълнолетни и със съучениците му ще се тестват . Решението си е негово, ние просто бяхме уведомени.